KROONINEN ONNELLISUUS

 

Käsittelemme yleensä onnellisuutta ehkä utopisesta näkökulmasta, jossa on kyse vain yhden tyyppisetä ”euforisesta tilasta” vaikka kuitenkin tiedämme, että esimerkiksi päihteet ja lääkkeetkin antaa hetkellistä ”onnellisuuden tunnetta”.

No, en tällä mitenkään tarkoita näitä positiivisina asioina tai keinoina todelliseen ”krooniseen onnellisuuteen” ja tämä ilmaisu siksi että voimme alkaa myös tutkiskelemaan aihetta masennuksen näkökulmasta, eli jos vaihdamme kohteen ja käsittelemme masennusta, jossa mielestäni mekaniikka ja rakenne jokseenkin verrainnollinen.

 Eli masennushan voi olla aiheutettu aivokemiaan ulkoisesti esim. päihteillä, toisaalta se voi olla elämässä eteen tulleen poikkeavan tilanteen aiheuttamaa, mutta sen voimme myös aiheuttaa itse valitsemalla keskittyä ongelmiin jne. jolloin tunnetila on siis valittu ja tavallaan hallittu tunnetila, vaikka emme sitä ehkä itse ymmärrä valinneemme ja hallitsevamme.

Toisin sanoen hetkellinen mielentila voi aiheutua tapahtumista tai kemiallisesti aiheutettuna ja esimerkiksi tapahtumat elämässä voi aiheuittaa hetkellisen ”tunnetilan”.

Pysyvä tunnetila kuitenkin mielestäni usein on riippuvainen omasta tahdosta ja silloin siis valinnoista, eli oman kokemuksen perusteella onnellisuus on tunnetila, joka valitaan ja sen saaavuttaminen voi vaatia tavoitteita ja niiden toteuttamista, mutta oletan ettei se ole oleellista muuten kuin oman mielen ”opettamiseksi” ymmärtämään oleellisen onnellisuuden kriteereiksi, koska kysehän on kuitenkin juuri siitä mitä itse odotamme onnellisuuden saavuttamiseksi.

Tässä itse valitussa onnellisuudessa on siis vahvemmat mahdollisuudet ”krooniseen” onnellisuuteen, koska esimerkiksi mainitut tapahtumat tai kemia ovat hetkellisiä boostereita, joilla saadaan ehkä hetkellinen tunne, mutta sen ylläpito onkin eri asia, kun toisaalta valinnan kautta opeteltu ja hallittu tunnetila on mahdollista saada pysyväksi oman kokemuksen perusteella.

 

-J.V.S-