17. loka, 2020

ITSETUTKISKELUA

”ITSENSÄ ETSIMINEN”

Oleellista on löytää vastaus kysymykseen ”kuka olen”, koska useasti elämme ympäristön ja oman egon tahdittamaa teatteria.

Todellisuudessa ”minä” ei vaadi eikä halua sitä mitä luulemme.

Todellisuudessa se mitä halveksumme tai mitä pidämme vähäpätöisenä, voi olla juuri sitä mitä haluamme ja etsimme, mutta rohkeutemme ei riitä ”ottamaan sitä”, koska ottaminen tarkoittaa samalla ”irti päästämistä” tai heräämistä.

Nautimme unestamme jossa elämme, mutta uni on uni ja halusimme tai emme, jonkinlainen herääminen tapahtuu jossain vaiheessa. Tämä herääminen voisi olla nimetty vaikka ”tietoisuus”, mutta termit eivät muuta tapahtumien kulkua. Kaikki eivät herää tai nouse tietoisuuteen tämän lyhyen jakson aikana, jota kutsumme elämäksi. Tietoisuus kuulostaa hienolta ja vaikealta, mutta luulen, että juuri siksi emme ota vastaan sitä helpolla, mutta todellisuudessa se on helppoa ja yksinkertaista.

Tietoisuus on esimerkiksi sitä, että ymmärtää oman toiminnan vaikutuksen tulokseen. Voi kuulostaa vitsiltä, mutta kuinka yleistä on, että tunnistaa OMAN VASTUUNSA?! Vai onko yleisempää löytää syyllinen itsen ulkopuolelta ja kääntää vastuu muille?

Oma vastuu on tietoisuutta. Valinnan ymmärtäminen on tietoisuutta, mutta kuten sanottua, sitä on vaikeaa tiedostaa, koska siitä on saatu aikaan myytti. Myytti joka kuitenkin aukeaa todella yksinkertaisissa asioissa ja kuuluu arkiseen valinnantekoon ja valintojen arviomiseen.

-J.V. Saresvirta-